Gambaran keseluruhan

Makalah ini akan menerangkan tentang Cukai Pelancongan Malaysia dan menjawab Soalan Lazim.

Soalan Lazim

 1. S: Apakah Cukai Pelancongan Malaysia?
  J: Cukai Pelancongan Malaysia (TTx) adalah cukai sebanyak RM10 setiap bilik setiap malam yang dikenakan ke atas mana-mana pelancong yang menginap di mana-mana premis penginapan di dalam Malaysia, yang dikutip oleh pengendali di bawah Akta Cukai Pelancongan 2017 (Akta TTx).

  • Berkuatkuasa 1 Jan 2023 – 31 Dis 2025, Penyedia Perkhidmatan Platform Digital (PPPD atau Platform) bertanggungjawab untuk mengutip dan mengenakan TTx dari mana-mana pelancong untuk tempahan yang i) dibuat melalui platform PPPD dan ii) iaitu pembayaran dibuat kepada PPPD (seperti Agoda) dan menghantar TTx tersebut kepada Jabatan Kastam Malaysia. Jika pembayaran TTx telah dibuat kepada platform, premis penginapan tidak perlu mengutip TTx lagi, jika bukti pembayaran TTx ditunjukkan; jika tidak, premis penginapan harus mengutip TTx. Untuk tempahan iaitu pembayaran dibuat terus kepada premis penginapan di Malaysia (bayar di penginapan), adalah menjadi kewajipan premis penginapan sebagai pengendali berdaftar untuk mengutip dan menghantar TTx kepada Jabatan Kastam Malaysia.
  • Bermula pada 1 Jan 2026, kerajaan boleh memilih untuk mengubah atau meneruskan peraturan-peraturan ini.

Untuk maklumat lanjut, sila lawat: myttx.customs.gov.my.

 1. Siapakah yang dianggap Pelancong yang dikenakan TTx?
  J: Pelancong yang dikenakan TTx adalah mana-mana pengembara yang BUKAN salah satu daripada yang berikut:
  a) Warganegara Malaysia (pemegang kad MyKad)
  b) Pemastautin tetap Malaysia (pemegang kad MyPR).
 2. S: Bagaimanakah cukai RM10 sebilik satu malam dikenakan?
  J: Cukai dikenakan berdasarkan bagaimana penginapan didaftarkan di platform.
  Sebagai contoh, jika pelancong membuat tempahan untuk Pangsapuri Perkhidmatan 3 bilik melalui platform dalam talian:
  – Jika penginapan didaftarkan sebagai satu unit, maka Cukai Pelancongan sebanyak RM10/bilik/malam akan dikenakan ke atas unit itu sahaja, jadi untuk 1 malam, TTx yang dikenakan = RM 10.
  – Jika penginapan didaftarkan di platform sebagai tiga unit berasingan (satu bilik tidur setiap pendaftaran), maka TTx akan dikenakan ke atas setiap bilik. Jadi, jika tiga bilik ditempah untuk 1 malam, TTx yang dikenakan ialah RM10/bilik/malam x 3 = RM 30.
 3. Adakah ini akan memberi kesan kepada tempahan sedia ada, terutamanya untuk tempahan Bayar di Hotel sedia ada?
  J: Tetamu yang merupakan pelancong telah mula membayar TTx sejak September 2017 apabila menginap di mana-mana premis penginapan di Malaysia; cukai ini dikutip oleh pengendali iaitu pengendali premis penginapan.
  Walau bagaimanapun, bermula dari 1 Jan 2023 dan berterusan hingga 31 Dis 2025, tempahan yang dibuat melalui platform yang menyediakan perkhidmatan tempahan seperti Agoda bertanggungjawab untuk mengutip dan mengenakan TTx untuk sebarang tempahan yang dibuat di platform iaitu platform mengutip pembayaran daripada penempah.
  Jika pengembara telah membuat tempahan di Agoda sebelum 1 Jan 2023, dan TTx boleh dikenakan, TTx harus dikutip oleh penginapan dan dihantar kepada JKDM.
  Untuk tempahan penginapan Malaysia yang dibuat di Agoda pada dan selepas 1 Jan 2023 dan berterusan hingga 31 Dis 2025, Agoda sebagai platform dikehendaki untuk mengutip TTx jika pembayaran untuk tempahan tersebut dikutip oleh Agoda. Agoda akan berusaha untuk mengutip TTx untuk kebanyakan tempahan dan mengeluarkan dokumen sebagai bukti pembayaran TTx kepada penempah. Walau bagaimanapun, untuk tempahan Bayar di Penginapan, TTx perlu dikutip oleh pihak penginapan daripada tetamu yang membuat tempahan semasa daftar masuk.
 4. Adakah Agoda akan mengeluarkan invois cukai kepada pelanggan, dan bilakah invois akan dikeluarkan?
  J: Untuk tempahan Bayar kepada Agoda (Kutipan Agoda), Agoda akan mengutip TTx terus daripada penempah dan mengeluarkan bukti pembayaran pada tarikh tempahan bersama-sama pengesahan tempahan. Penempah boleh menunjukkan bukti kepada pihak penginapan supaya pihak penginapan tidak perlu mengutip TTx daripada penempah.
  Untuk tempahan Bayar di Penginapan (Kutipan Penginapan), Agoda akan mengeluarkan dokumen yang menyatakan kepada penempah jumlah TTx yang akan dikutip oleh penginapan; dokumen ini akan dikeluarkan pada tarikh tempahan bersama-sama pengesahan tempahan.
  Jika model pembayaran ialah “Bayar kepada Agoda”, “Komisen Saudagar” dan TTx dikenakan — TTx TERMASUK dalam harga dan dikutip oleh Agoda.
  Jika model pembayaran ialah “Bayar kepada Agoda”, “Komisen Saudagar” dan TTx tidak dikenakan — TTx TIDAK dikutip.
  Jika model pembayaran ialah “Bayar di Hotel” dan TTx dikenakan – – Cukai Pelancongan Malaysia TERMASUK dalam harga dan dikutip oleh pihak penginapan.
  Jika model pembayaran ialah “Bayar di Hotel” dan TTx tidak dikenakan — Cukai Pelancongan Malaysia TIDAK dikutip.
 5. Bagaimana untuk mengesahkan TTx telah dikutip oleh Agoda?
  J: Agoda akan mengeluarkan kepada penempah bukti kutipan TTx (jika dikutip oleh Agoda); selain itu, melainkan TTx perlu dikutip oleh penginapan seperti yang diterangkan di atas.
 6. Penginapan saya tidak berdaftar untuk Cukai Pelancongan, adakah ini terpakai kepada saya?
  J: Untuk menentukan sama ada anda perlu mendaftar untuk TTx atau tidak, sila berunding dengan penasihat perniagaan anda atau dapatkan nasihat lanjut daripada JKDM.
  Pengecualian daripada TTx untuk jenis penginapan tertentu (Item 3, Perintah Cukai Pelancongan (Pengecualian) 2017) sebagai contoh pengendali homestay/kampungstay, pengendali penginapan 4 bilik atau kurang, tidak terpakai apabila tempahan dibuat melalui platform PPPD. Walaupun anda dikecualikan daripada TTx, TTx masih boleh dikenakan apabila penginapan anda ditempah di Agoda.com oleh pelancong yang layak.
 7. Jika pelancong menempah penginapan menerusi Agoda dan kemudian melanjutkan tempoh menginap mereka terus dengan pengendali premis penginapan, siapakah yang bertanggungjawab untuk mengutip TTx bagi tempoh penginapan tambahan?
  J: Untuk pelancong yang menempah penginapan menerusi platform dan melanjutkan tempoh menginap mereka, pengendali premis penginapan harus mengutip TTx untuk tempoh tambahan tersebut.
  Platform seperti Agoda tidak bertanggungjawab untuk mengutip TTx bagi tempoh menginap tambahan melainkan tempoh menginap tambahan tersebut ditempah menerusi platform dalam talian.
  Sumber: PANDUAN MENGENAI CUKAI PELANCONGAN (PENYEDIA PERKHIDMATAN PLATFORM DIGITAL) setakat 13 Ogos 2021.
 8. S: Jika saya mempunyai soalan lain berkenaan Cukai Pelancongan Malaysia, siapakah yang harus saya hubungi?
  J: Sila hubungi Pasukan Perkhidmatan Penginapan kami menerusi butang Perlukan Bantuan? di YCS.
 9. S: Sekiranya terdapat pertikaian daripada pelanggan, apakah yang harus saya lakukan dan siapakah yang harus saya hubungi?
  J: Sila hubungi Pasukan Perkhidmatan Penginapan kami menerusi butang Perlukan Bantuan? di YCS.
 10. Semasa mendaftar masuk, saya mendapati tetamu ialah pelancong asing tetapi tempahan dibuat oleh penduduk tempatan. Dalam hal ini, apakah yang perlu saya lakukan? Haruskah saya memungut cukai dan meremit kepada JKDM?
  J: Ya. Anda harus mengutip TTx yang terpakai dalam kes seperti ini dan meremit kepada JKDM.
 11. Adakah tetamu masih layak menerima bayaran balik TTx jika tempahan tiada bayaran balik tetapi tetamu tidak muncul.
  J: Dalam semua kes, TTx akan dibayar balik kepada penempah jika penginapan di premis tidak berlaku. Untuk kes lebih terperinci lihat di bawah:
  1) Jika bayaran balik penuh dicetuskan (pembatalan untuk tempahan boleh bayar balik) => Agoda membayar balik jumlah keseluruhan. Ttx akan dikembalikan sepenuhnya.
  2) Jika tempahan dibatalkan dengan caj 100% (pembatalan untuk tempahan tiada bayaran balik) => Agoda menyimpan jumlah asal yang tidak berkaitan dengan TTx. Pembayaran kepada penginapan tidak akan terjejas. Walau bagaimanapun, TTx harus dibayar balik kepada penempah.
  3) Jika tempahan dibatalkan dengan caj sebahagian => TTx harus dibayar balik kepada penempah.
  4) Jika tempahan dipinda => Cukai pelancongan yang terpakai akan dikira semula berdasarkan malam bilik baharu tempahan yang dipinda. Baucar pindaan akan menyatakan nilai baharu cukai pelancongan yang perlu dibayar.